Om Idas Hjelpefond

Oppsummert er dette essensen i IHF:

Grasrotengasjement og forankring i lokalsamfunnet – både i Norge og Guatemala
Barnehender hjelper barnehender – samarbeid med skoler og barnehager i Norge
Nærhet mellom donasjon fra Norge og den som får hjelpen i Guatemala
Hjelpen skal ha et ansikt; kvalitet på hjelpen er viktigere enn kvantitet
Ingen kan hjelpe alle, men alle kan hjelpe noen.

Historien til Idas Hjelpefond

Fra Norge til Guatemala

Det var da jeg besøkte min studiekamerat Luis i 2007 at jeg fikk øynene opp for det nydelige landet ved navn Guatemala. Luis var blant eliten i landet, likevel var fattigdommen rundt oss overveldende. Dette var mitt første møte med verdens brutale urettferdighet. Med bachelorgraden i boks dro jeg tilbake til Guatemala i 2009, denne gangen for å ta spansktimer og jobbe som frivillig. Vel tilbake i Norge tenkte jeg at det måtte da gå an bidra mer enn å bare jobbe! – jeg bestilte derfor ny tur til Guatemala et halvt år senere.

I førjulstida, like før jeg dro, avla jeg min lokale bank et besøk og opprettet en egen konto øremerket «veldedighet». Av skattemessige årsaker spurte banken hvor mye jeg regnet med å få inn på kontoen. – Max 2000 kroner, svarte jeg, uvitende om hva som kom til å skje de neste timene. Da jeg kom hjem fra banken denne ettermiddagen opprettet jeg Facebook-gruppen «Ida trenger DIN hjelp!». Jeg sendte ut invitasjoner til venner og kjente med teksten «I januar reiser jeg ned til Guatemala for å hjelpe underernærte barn ved klinikken Casa Jackson – og håper DU kan gi din støtte slik at vi kan få kjøpt inn mat og medisiner til dem!». Responsen var enorm.

Allerede første døgnet kom det inn nærmere 5000 kr. I løpet av tre uker hadde «max 2.000 kroner» blitt til over 70.000 kr som jeg kunne ta med meg til Guatemala. Jeg var mildt sagt overveldet; dette hadde ikke en 22 år gammel student fra Bryne engang turt å drømme om!

Idas Hjelpefond blir til

Etter å ha sett den store givergleden både blant kjente og ukjente, bestemte jeg meg for at dette måtte inn i ordnede forhold. Det var utvilsomt bare begynnelsen på noe stort, tenkte jeg – og Idas Hjelpefond ble til i mars 2010.

Gjennom innsamlingen fikk vi virkelig se hvor mye enkeltbeløp kan utgjøre for de som ikke har noe. Pengene gikk til medisiner, melk, bleier, kjøleskap, myggnett, vannfilter m.m. Viktigst av alt var likevel en operasjon som var med og forandre livet til lille Jessica. Jessica ble funnet forlatt i sitt eget hus, hun var da 8 år og kunne hverken gå eller snakke. I dag løper hun som andre tenåringer og har begynt å få språket sitt tilbake. År med operasjoner og logoped, støttet av IHF, har virkelig gitt resultater.

Idas Hjelpefond fokuserer på enkeltindivider, for ingen kan hjelpe alle – men alle kan hjelpe noen. Og det gjør Idas Hjelpefond.

36
barn fikk operasjoner i 2013
15
tre- og fireåringer kommer hver morgen i barnehagen vår
12
barn har hittil i år fått leppe- & ganespalteoperasjon
3
operasjoner per mnd er målet for 2014

Om Ida

Ida Jaarvik Hetland heter jeg, og jeg kom til verden en vintermorgen i ’87. Født og oppvokst på Bryne bestemte jeg meg for å erobre verden etter fullført artium ved St. Olav Videregående Skole. De seks neste årene befant jeg meg på skolebenken i England, i Sør-Afrika, i Sveits, i Costa Rica, i Colombia og i USA… Jeg studerte økonomi, og jeg studerte internasjonale spørsmål. Innimellom fikk jeg tatt et yogakurs i India, og pendlet flere ganger i året til Guatemala. Jeg har sett og opplevd mye, og bestemt meg for å gjøre en forskjell for dem som ikke er like priviligerte som oss fra Norge. Idas Hjelpefond ble resultatet av det i 2010.

Våre støttespillere:

«Jeg må innrømme jeg sliter litt nå, Ragnar, med å forsvare at jeg har Fløy som grasrotandelsmottaker for mine penger, jeg tror jeg skifter til Idas Hjelpefond fra i dag av.»

– Davy Wathne, TV2